Zašto je Krstarica i dalje najposećeniji srpski sajt?

User Rating:  / 2
PoorBest 

Sećate li se onih dana kada smo odlazili na Krstaricu da bismo pretraživali internet? Ili kad smo tamo chatovali i čitali horoskope i pisali po forumu? Ma tamo je sve moglo da se radi. Činjenica koja raduje je da i danas tamo ima svega. Bukvalno.

Po nekim statistikama, Krstarica je i dalje najposećeniji srpski sajt. Drugim rečima, na taj sajt i dalje odlazi nekoliko stotina hiljada (ili miliona?) posetilaca mesečno.

Ali, zašto je to tako?

Da nije zbog stare slave?

Ipak, hajde da subjektivne procene ostavimo po strani i probamo da se poslužimo logikom. Stavljamo se u ulogu jednog od tih dva miliona Srba i idemo na sajt da bismo shvatili zašto je Krstarica i dalje najposećeniji srpski sajt na mesečnom nivou.

Bacamo pogled na naslovnu stranu sajta i primećujemo nekoliko zanimljivih činjenica. Prva je definitivno da Krstarica više ne želi da bude ono zbog čega je nastala - internet pretraživač. Polje za pretragu, iako na samom vrhu strane, jedva da privlači pažnju.

Ok, shvatili smo, Gugl mnogo bolje radi taj posao i zašto bi iko išao na Krstaricu da pretražuje internet kad i oni sami koriste Gugl za to. Znači, odem na Krstaricu, ukucam pojam koji me zanima, kliknem dugme "Pretraži" i - opa! Krstarica izbaci Guglove rezultate.

Zašto onda ne odem pravo na Guglov portal ako je tako?

Znači fokus je na vestima. Sigurno je to.

U samom centru strane imamo najnovije vesti iz zemlje i sveta. Trebalo bi da je ono što je u centru najbitnije, kad već nije ono na vrhu.

Tu su još i ekonomija, sport. Sve informacije imamo baš tu. Sam centar stranice.

Mora biti da je fokus na vestima.

Ali, opet isto pitanje.

Zašto da odem na Krstaricu da pretražim vesti kad postoji toliko portala koji su specijalizovani samo za to? Pregledniji su, lako se pronalaze vesti po određenim temama i kategorijama bez previše kliktanja mišem. Plus su ažurniji i vesti izbacuju svaki čas.

A još imaju i više slika. Internet ide u tom smeru, jesmo to pomenuli? Kažu, sve je u slikama. B92.net, Kurirov sajt ili Nadlanu.com su dobri primeri portala koji su to shvatili.

Sve vesti na ekranu, malo skrolovanja i povremeno neki klik. Najnovija dešavanja saznajemo za minut. Savršeno.

Sigurno je onda Krstarica za nešto drugo.

Nastavak uskoro...