Budite online jer su vaši klijenti već tamo

User Rating:  / 2
PoorBest 

vasi klijenti su na internetu

Imali smo skoro jednog klijenta (nećemo reći njegovo ime, ali prepoznaće se) koji fenomenalno radi svoj posao i ceo biznis zasniva na preporukama koje dobija od bivših klijenata.

Nemojte pogrešno da nas shvatite, preporuke su najbolji vid reklame koji možete da imate. Ali takođe, samo jedan kanal promocije uglavnom znači sigurnu smrt za biznis. Čim prestane da donosi klijente, nemate više na šta da se oslonite i osuđeni ste na propast.

Vratimo se na klijenta. Taj klijent je toliko dobar u svom poslu da mu bukvalno ne treba nikakva reklama kako bi širio posao. Preporuke koje dobija od bivših klijenata su do nedavno bile dovoljno učestale da je posla bilo i preko glave.

Sve ja tako bilo bajno i sjajno dok odjednom posao nije stao. To možda i ne bi bio problem da računi nisu morali i dalje da se plaćaju.

Nećemo ulaziti u to šta sve tu nije valjalo. Nas zanima samo online deo priče.

Sajt koji je do tada imao je bio lepuškast i apsolutno beskoristan. Sadržaj "tanak" i neubedljiv, loše urađena on-site optimizacija, poseta približna nuli, nepostojeći "Call to action", loša interna struktura sajta i zbunjujuća navigacija... Lista ovde tek počinje, ali šta sve tu nije valjalo ostavljamo za neki sledeći post.

Sve smo dogovorili da radimo iz početka.

Napravili smo novi sajt, template je prepravljan do iznemoglosti dok nismo pogodili stil koji je klijent tražio. Sve ono što je nedostajalo starom sajtu smo implementirali u novi, plus još mnogo toga. Klijent je konstantno bio prisutan u svemu što smo radili.

U jednom od narednih postova ćemo detaljno objasniti šta smo i kako radili, ovde ćemo samo da kažemo da novi sajt ima sve bolju posetu usko targetirane ciljne grupe i što je najbitnije - DOVODI KLIJENTE.

Kako su usluge koje prodaje prilično skupe, prvi posao koji je sklopljen preko sajta je isplatio nekoliko godina unazad za hosting, domen i cenu našeg zajedničkog poduhvata. Prvi put od svog postojanja, web prezentacija našeg klijenta više nije bila trošak, već investicija.

Takođe, broj mailova koje dobija putem kontakt forme na sajtu od ljudi koji se interesuju za usluge je u proseku oko 10 i povećava se iz meseca u mesec. Podvlačimo još jednom da su usluge koje se na sajtu nude veoma skupe i ovaj broj je itekako vredan pomena.

Kako smo zaduženi i za optimizaciju sajta za pretraživače i poboljšanje njegove pozicije na Guglu, očekujemo značajno poboljšanje ovih brojeva u narednom periodu.

Za kraj bismo želeli da još jednom naglasimo - Predstavite na internetu svoj biznis! Prvih nekoliko klijenata koji vas nađu online će isplatiti sve troškove koje ste imali tokom pravljenja sajta.

Sve nakon toga je čista zarada.